Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων.
Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο, και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες γιά πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.
Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες, ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κύψελη
(Ενα κουτάλι του γλυκού γύρη – η συνιστώμενη δοσολογία γιά το ξεκίνημα – περιέχει 1.200 σφαιρίδια, δηλαδή περίπου 2.500.000 κόκκους γύρης, κάθε ένας από τους οποίους έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει ένα άνθος και να παραχθεί έτσι ένας καρπός, ή ένας κόκκος σιταριού κλπ. δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλώντας γιά τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της τη γενεσιουργο δυναμη τησ φυσης.
Σημειώστε επίσης ότι η γυρη αποτελει την πρωτη υλη για την παραγωγη βασιλικου πολτου.
Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών, περιέχει ακόμη όλα τα απαραιτητα αμινοξεα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.Κατάταξη του μελιού μετά από γυρεοσκοπική εξέταση με φωτογραφίες των κύριων γυρεόκοκκων.